enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpşanlıurfaurfahaberlersondakikaobjektifpressurfa haberleri
DOLAR
39,6706
EURO
45,7795
ALTIN
4.297,56
BIST
9.203,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Parçalı Bulutlu
38°C
Şanlıurfa
38°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
37°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
36°C
Salı Az Bulutlu
37°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
40°C

Büyükşehir’den Dev Yatırım! İki İlçeye 850 Milyonluk Yatırım!

Büyükşehir’den Dev Yatırım! İki İlçeye 850 Milyonluk Yatırım!
REKLAM ALANI
16.05.2025 15:48
A+
A-

Şanlıurfa’nın Viranşehir ve Ceylanpınar ilçeleri için çevreye duyarlı, sürdürülebilir ve ekonomik bir atık yönetim sistemi kuruluyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek olan Viranşehir-Ceylanpınar Entegre Katı Atık Tesisi Projesi için sözleşme imzalandı. Toplam maliyeti 19,2 milyon Euro yani 850 milyon TL olan projenin inşaatına 6 ay sonra başlanacak.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı öncülüğünde hayata geçirilecek Viranşehir-Ceylanpınar Entegre Katı Atık Tesisi Projesi; günümüzün çevresel ihtiyaçlarını karşılarken, gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakmayı hedefliyor.

Projenin imza töreni, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Encümen Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa; Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Murat Beşikci, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık
Daire Başkanı Mehmet Demir ile yüklenici firma yetkilileri katıldı. Dev projenin sözleşmesi Genel Sekreter Murat Beşikci ve yüklenici firma yetkilisi Natık Yesin arasında imzalandı.

Genel Sekreter Beşikci, sözleşme imza töreninde yaptığı açıklamada, projenin hem Viranşehir hem de
Ceylanpınar için büyük kazanımlar sağlayacağını vurgulayarak, hayırlı olmasını temenni etti.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

FRANSA KALKINMA AJANSI VE İLBANK DESTEKLİ DEV PROJE
Avrupa Birliği destekli FRIT II programı kapsamında, Fransa Kalkınma Ajansı (AFD) ve İller Bankası (İLBANK) finansmanıyla yürütülecek proje, Viranşehir ve Ceylanpınar ilçeleri için çağdaş, çevreci ve entegre bir atık yönetim altyapısı kazandırılması hedefleniyor.

TESİSTE NELER OLACAK?
Toplamda 19,484,629 Euro (yaklaşık 850 milyon TL) bütçeli proje; modern, çevre dostu ve entegre bir atık yönetim tesisi inşa edilmesini kapsıyor. Tesiste Landfill (Düzenli Depolama Sahası), Ambalaj Atıkları Mekanik Ayırma ve Geri Kazanım Tesisi, Kompost Tesisi (Biyolojik Parçalanabilir Atıklar için), Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi, Yakma Sistemi ve Metan Gazı Geri Kazanım Ünitesi, Viranşehir Atık Transfer İstasyonu ve Ceylanpınar Vahşi Depolama Sahasının Rehabilitasyonu birimleri yer alıyor.

VERİMLİLİK VE EKONOMİK TASARRUF
Projenin en büyük kazanımlarından biri, atık transfer sürecinde sağlanacak yüksek verimlilik ve maliyet tasarrufu olacak. Şu anda Viranşehir’den 100 km, Ceylanpınar’dan 150 km mesafeden merkeze taşınan atıklar, artık sadece 25 km mesafedeki yeni tesislere yönlendirilecek. Bu değişim sayesinde: Yıllık 43.800 litre yakıt tasarrufu, 567 bin km daha az araç yolculuğu, 1 milyon Euro (yaklaşık 43,5 milyon TL) yıllık tasarruf ve 30 yılda 29 milyon Euro (1,26 milyar TL) toplam tasarruf sağlanması bekleniyor.

Ayrıca araç bakım, vergi, sigorta ve personel giderlerinde de önemli oranlarda (%15-%35 arasında) azalma öngörülüyor.

ÇEVREYE SAYGILI VE KAYNAK KORUYUCU YAKLAŞIM
Tesisin çevresel katkıları da dikkat çekiyor. Yılda 100 bin ton kapasiteye sahip mekanik ayırma tesisi ile 20 bin ton/yıl kompost tesisi, geri dönüşümü artıracak ve doğaya bırakılan atık miktarını azaltacak. Bu sayede doğal kaynaklar korunacak, çevre kirliliği minimize edilecek.

ENERJİ ÜRETİMİ İLE KATMA DEĞER
Tesis yalnızca atıkları bertaraf etmekle kalmayacak, aynı zamanda enerji de üretecek. İlk etapta 1,1 MWe kurulu güce sahip olacak olan enerji ünitesi, 2041’e kadar 2,2 MWe, Siverek ilçesinin dahil edilmesiyle 2039 itibarıyla 3,3 MWe kapasiteye ulaşabilecek. Bu da projeye ekonomik bir boyut daha katıyor.

İNŞAAT SÜRECİ BAŞLIYOR
İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı Mehmet Demir yaptığı açıklamada, projenin planlama ve ihale süreçlerinin tamamlandığını, artık inşa aşamasına geçildiğini duyurdu. Yüklenici firma, önümüzdeki 6 ay boyunca teknik çizimleri hazırlayacak. Ardından temel atma töreniyle birlikte inşaat süreci başlayacak. Tesisin 30 ay içerisinde tamamlanarak hizmete alınması hedefleniyor.

DEMİR: “HEM EKONOMİK HEM EKOLOJİK KAZANIM SAĞLANACAK”
Daire Başkanı Demir, projenin bölgeye sağlayacağı kazanımlarına dikkat çekerek, “Bu projeyle artık çöplerimiz merkeze taşınmayacak, bu da ciddi ekonomik tasarruf sağlayacak. Aynı zamanda merkezdeki çöp yoğunluğu azaldığı için koku problemi de ortadan kalkacak. Enerji üretimi ile dışa bağımlılık azalacak. Elektrik üretimi de yapılacak. Hem çevre hem ekonomi için büyük bir kazanç olacak” dedi.

REKLAM ALANI