enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpşanlıurfaurfahaberlersondakikaobjektifpressurfa haberleri
DOLAR
34,5155
EURO
36,4644
ALTIN
2.953,57
BIST
9.096,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
18°C
Şanlıurfa
18°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
20°C
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Açık
8°C
Pazartesi Az Bulutlu
9°C

Ramazan Ayında dengeli beslenme

Ramazan Ayında dengeli beslenme
REKLAM ALANI
11.03.2024 15:26
A+
A-

11 ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle birlikte başlayan oruç ibadetinin manevi yönünün yanı sıra uzun saatler aç kaldığımız, beslenme düzenimizin oldukça değiştiği bu dönemde dengeli beslenmek çok daha büyük önem taşıyor.Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin altın kurallarını Mehmet Akif İnan Eğitim Araştırma Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Emine Vildan Güney anlattı.

Normal günlerde, herhangi bir öğünde eksik aldığımız bir besin ögesini gün içinde ara öğünlerde veya diğer ana öğünlerde tamamlama fırsatımız oluyor. Ama ramazan ayında öğün sayımız sınırlanıyor.

Dengeli beslenme her zaman çok önemli ama özellikle Ramazan ayında daha enerjik ve sağlıklı olabilmek için düzenli ve dengeli beslenmenin çok büyük önem taşıdığını belirten Diyetisyen Emine Vildan Güney, şu ifadelere yer verdi; “ Öncelikle Ramazan öğünlerimizi sahur iftar ve ara öğün olarak düzenleyebiliriz böylece gün içinde almamız gereken besin öğelerini üç öğüne bölmüş ve tek öğüne yüklenmemiş oluruz. Sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmek yapılacak en doğru davranıştır bu şekilde hem açlık süreniz kısalır hem de metabolizma hızınızı korumuş olursunuz. Sahurda genel olarak hafif kahvaltılar meyve ve çiğ kuru yemiş grupları tercih edilebilir ayrıca susuzluğu tetikleyen aşırı yağlı tuzlu baharatlı besinlerden uzak durulmalıdır. Çalışma temposu yoğun, fiziksel aktivitesi fazla olan kişiler, iftarla sahur arasında da yeterli su tüketmelidirler.

İftar öğünününde en az sahur kadar önemli olduğunu söyleyen diyetisyen Emine Vildan Güney, orucumuzu su ile açtıktan sonra bir kase çorba ile devam edip ara vermek, ardından yemeğe geçilmesinin doğru olduğunu belirterek şöyle devam etti; “Bunların yanı sıra Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden olan tatlılar da doğru tercihleri yapmak çok önemlidir. Ağır şerbetli tatlılar yerine hafif meyve veya sütlü tatlılar dondurmalar tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Tatlı tercihinizi iftardan hemen sonra yapmak yerine yemekten birkaç saat sonra ara öğünde tercih edilmelidir. Ramazan’da hareketsizlik bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olabilir iftardan sonra yarım saat yürüyüşler yapmak sindirimi kolaylaştırır” dedi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI