enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpşanlıurfaurfahaberlersondakikaobjektifpressurfa haberleri
DOLAR
40,5632
EURO
47,0673
ALTIN
4.318,89
BIST
10.542,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Parçalı Bulutlu
43°C
Şanlıurfa
43°C
Parçalı Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
42°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
42°C
Perşembe Açık
40°C
Cuma Açık
39°C

Hepatiti Tanıyalım, Önleyelim ve Tedavi Edelim!

Hepatiti Tanıyalım, Önleyelim ve Tedavi Edelim!
REKLAM ALANI
28.07.2025 09:52
A+
A-

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Kaplan, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü kapsamında yaptığı açıklamada, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen viral hepatit hastalıklarına dikkat çekti.

Dr. Kaplan, hepatit etkenlerinin karaciğerde enfeksiyona neden olduğunu belirterek, en sık görülen türlerin Hepatit A, B ve C olduğunu ifade etti. Özellikle Hepatit B ve C’nin kronikleşmesi durumunda siroz ve karaciğer kanserine yol açabileceğini vurguladı.

Hepatit Nasıl Bulaşır?

Hepatit virüslerinin kan yoluyla, cinsel temasla ve anneden bebeğe doğum sırasında bulaşabileceğini belirten Dr. Kaplan; steril olmayan ortamlarda yapılan berberlik, dövme gibi işlemlerle ve ortak enjektör kullanımıyla da bulaşın gerçekleşebileceğini söyledi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Belirtiler ve Tanı

Hastalığın başlangıcında halsizlik, iştahsızlık, mide bulantısı, karın ağrısı, sarılık ve koyu renkli idrar gibi belirtiler görülebileceğini belirten Kaplan, kronikleşen vakalarda ise hastalığın yıllarca belirti vermeden ilerleyebileceğini kaydetti. Tanının ise basit bir kan testi olan ELISA ile konulabildiğini ifade etti.

Tedavi Mümkün Mü?

Akut Hepatit B’nin çoğu zaman kendiliğinden iyileştiğini belirten Dr. Kaplan, kronikleşen durumlarda ise antiviral tedavilerle hastalığın kontrol altına alınabildiğini aktardı. Hepatit C’de ise yeni nesil ilaçlarla yüksek tedavi başarısı sağlandığını ifade etti.

Kimler Risk Altında?

Sağlık çalışanları, diyaliz hastaları, çok sayıda cinsel partneri olan bireyler, damar içi madde kullananlar, organ nakli alıcıları ve Hepatit B taşıyıcısı annelerden doğan bebeklerin risk altında olduğu belirtildi.

Korunma Yolları

Hepatit B’ye karşı en etkili korunma yolunun aşı olduğunu vurgulayan Dr. Kaplan, üç doz halinde uygulanan aşının yeterli antikor gelişimini sağladığında koruyucu olduğunu söyledi. Hepatit C için henüz aşı bulunmadığını hatırlatarak, kişisel eşyaların ortak kullanılmaması ve hijyene dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.