Doç. Dr. Dursun Barut, Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde Sigara İçenleri Uyardı. Barut, “Her 6 Saniyede Bir Kişi Hayatını Kaybediyor”
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Dursun Barut, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Sigara kullanımının dünya genelinde her yıl yaklaşık 6 milyon insanın ölümüne yol açtığını belirten Barut, her 6 saniyede bir kişinin tütün tüketiminden kaynaklı nedenlerle hayatını kaybettiğini vurguladı. Barut, “Bu ölümlerin yaklaşık 700 bini sigara dumanına pasif olarak maruz kalan kişiler nedeniyle gerçekleşiyor. Eğer bu tüketim devam ederse, 2030 yılında sigara kaynaklı ölümlerin 8 milyon kişiye ulaşacağı ve bu ölümlerin %80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşeceği tahmin edilmektedir” dedi.
Pasif Etkilenim de Risk Taşıyor
Sigara içmeyenlerin de sigara dumanından ciddi sağlık riskleri taşıdığını belirten Doç. Dr. Barut, “Pasif maruziyetle alınan toksik ve kanserojen maddeler, sigara içenlerin aldığı dumanın daha fazlasıdır. Örneğin, pasif sigara içenler için akciğer kanseri riski %32 oranında artmaktadır” şeklinde konuştu. Sigara kullanımının başta kanser, kalp damar hastalıkları ve KOAH olmak üzere birçok ciddi hastalığın önlenebilir sebeplerinin başında geldiğini hatırlatan Barut, genç yaşta sigara içmeye başlayanlarda KOAH ve astım gelişme riskinin çok daha yüksek olduğunu ifade etti.
Sigarayı Bırakmanın Faydaları
Sigara bırakmanın sağlığa olan faydalarına da dikkat çeken Doç. Dr. Barut, sigara bırakmanın ardından vücudun iyileşmeye başladığını söyledi. “Sigara bırakıldıktan sadece 20 dakika sonra kalp atış hızı normale döner. 2 hafta ile 3 ay arasında akciğer fonksiyonlarında iyileşme görülür. 1 yıl sonunda ise koroner kalp hastalığı riski, sigara içen birinin yarısı kadar olur” dedi. Barut, sigara bırakmanın daha birçok sağlık faydası sağladığını ve erken yaşta bırakmanın vücudun iyileşme sürecini hızlandırdığını belirtti.
Sigara Bırakmaya Destek
Harran Üniversitesi Sigara Bırakma Polikliniği olarak sigara içen bireylere destek olmaya hazır olduklarını belirten Barut, “Bugün, sigara içen bireyler için sağlıklı bir yaşam için yeni bir başlangıç olabilir. Sigara içenlerin bu günü tütünsüz, dumansız bir yaşam için milat kabul etmeleri çok anlamlıdır” dedi.
Dünya Sigarayı Bırakma Günü Etkinlikleri
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde Harran Üniversitesi Hastanesi’nde sigara içen bireylere yönelik bilgilendirme stantları kuruldu. Başhekim Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hamdiye Turan, Başhemşire ve eğitim hemşirelerinin katılımıyla vatandaşlara sigaranın zararları hakkında bilgi verildi.
Barut, sigara bağımlılığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve tüm toplumun bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini belirterek, sigara içenleri sağlıklı bir yaşam için sigarayı bırakmaya davet etti.