enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpşanlıurfaurfahaberlersondakikaobjektifpressurfa haberleri
DOLAR
34,5503
EURO
36,4552
ALTIN
2.965,61
BIST
9.131,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Çok Bulutlu
18°C
Şanlıurfa
18°C
Çok Bulutlu
Cuma Açık
20°C
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Açık
8°C
Pazartesi Az Bulutlu
9°C

 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü

 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü
REKLAM ALANI
08.05.2024 14:32
A+
A-

1993 yılından beri dünyada 8 Mayıs “Dünya Talasemi Günü” olarak kutlanmaktadır.  Ülkemizde de planlanan çeşitli aktivitelerle önemli bir halk sağlığı sorunu olan Hemoglobinopatilerin gündemde tutulması ve bu sayede toplumun konu ile ilgili bilinçlendirilmesi ve konuya hassasiyetin oluşturulması hedeflenmektedir.

Talasemi (Akdeniz Anemisi) kalıtsal bir kan hastalığıdır. Kana kırmızı rengini veren ve oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin (Alyuvar) yapımında bozuklukla karakterizedir. Alyuvara rengini veren ve oksijen taşıyan Hemoglobin denilen maddenin sağlıklı üretilememesi ile seyreder.

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hematoloji Uzmanı Dr. Ceren Kılcı

Akdeniz anemisi ya da tıp literatüründeki ismi ile talasemi, Türkiye başta olmak üzere tüm dünyada yaygın olarak rastlanan bir halk sağlığı problemidir.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Akdeniz anemisi kanda bulunan, görevi doku ve organlara oksijen taşımak olan hemoglobin kaynaklı bir hastalıktır. Genlerle aktarılan bir kan hastalığıdır Taşıyıcı (talasemi minör), hasta (talasemi majör) ve talasemi intermedia olmak üzere üç türü vardır. Majör Akdeniz anemisi hastalarının ise yaşam boyu tıbbi destek almaları gerekir. Akdeniz anemisi hastalığı bulunan kişilerin büyük çoğunluğu taşıyıcıdır; bu kişilerde hastalığa ait belirtiler yoktur ya da yok denilecek kadar azdır. Akdeniz anemisi taşıyıcısı olanlarda erken dönemde laboratuvar tahlilleri ile talasemi tanısını koymak, ileride dünyaya gelebilecek çocuklar için oldukça önemlidir. Akdeniz anemisi kalıtsal geçişli bir kan hastalığı olduğundan taşıyıcı olduğunu bilmeden çocuk yapan kişilerin çocuklarında majör, intermedia veya minör talasemi görülme olasılığı oldukça yüksektir.

Akdeniz Anemisi (Talasemi) Belirtileri Nelerdir?

Akdeniz anemisi hastalarında, globin zincirindeki bozulmanın derecesine bağlı olarak belirtiler farklılık gösterir. Taşıyıcı olan Akdeniz anemisi hastalarında hiçbir belirti görülmeyebilir; ağır seyreden Akdeniz anemisi hastalarında ise belirtiler çok şiddetli olabilir. Özellikle talasemi majör hastalarında hastalığın şiddetini hastaya uygulanan tedavi belirler.

Akdeniz anemisinin yaygın olarak görülen belirtileri şu şekilde sıralanabilir: halsizlik, cillte solukluk, Karaciğer ve dalak büyümesi, kansızlık Akdeniz anemisi, kas ve iskelet sistemini de etkileyen bir hastalıktır. Uygun tedavi görmeyen hastalarda kalp yetmezliği gelişebilir.

Akdeniz anemisi hastası bebekler doğduklarında normaldir ve belirti göstermezler. Ancak genellikle 6. Aydan sonra kansızlık olarak ortaya çıkar. Şüphe gelişmesi durumunda doktora başvurulması oldukça önemlidir.

Akdeniz Anemisi (Talasemi) Tedavisi Nelerdir?

Hastalığın tedavisi kan transfüzyonu ve demir bağlayıcı ilaçlarla yapılmaktadır.

REKLAM ALANI