Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında, organ bağışına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla kapsamlı bir seminer düzenledi.
Etkinlik, organ bağışı bekleyen hastaların ihtiyaçlarına vurgu yaparken, organ bağışı konusunda doğru ve aydınlatıcı bilgilerin paylaşılmasını amaçladı.Seminerin açılışında, Organ Nakli Koordinatörü ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Atlas, organ bağışı süreçleri hakkında katılımcılara önemli bilgiler sundu.
Ayrıca, Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Dilek Ağırcan, beyin ölümü tanısının nasıl konulduğunu ve yasal sürecin nasıl işlediğini detaylandırarak katılımcılara bilgilendirme yaptı.Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Öğr. Gör. Melahat Yalçın Solak ise organ bağışının tıbbi ve hukuki boyutlarına değindi.
Dr. Solak, organ bağışının, beyin ölümü tanısı konan bir kişinin organlarının başka hastaların tedavisinde kullanılabilmesi için gerekli izinlerin alınmasını kapsadığını belirtti. Ayrıca, organ bağışının sadece bir yoğun bakım ünitesinde ve beyin ölümü kararı alındığında yapılabileceğini vurguladı.Seminerde, Türkiye’de organ nakli konusunda önemli başarılar elde edilmesine rağmen, uygun donör bulma konusunda hala zorluklar yaşandığına dikkat çekildi. Dr. Solak, 2238 sayılı yasaya göre, 18 yaşını doldurmuş ve akli dengesi yerinde olan herkesin organ bağışı yapabileceğini ifade etti.
Ayrıca, organ bağışında yaş veya hastalık sınırlarının bulunduğunu, ancak bu kararın cerrahlar tarafından verildiğini belirtti.Harran Üniversitesi Hastanesi tarafından, organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla hastane içinde farklı noktalarda stantlar kuruldu ve katılımcılara organ bağışının önemi anlatıldı. Etkinlik, organ bağışı konusunda daha fazla bilgi edinmek isteyenlere değerli bilgiler sunarken, bu konuda toplumda farkındalık oluşturmayı hedefledi.