enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpşanlıurfaurfahaberlersondakikaobjektifpressurfa haberleri
DOLAR
$39,862
EURO
46,9765
ALTIN
4.274,95
BIST
10.275,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
33°C
Şanlıurfa
33°C
Açık
Cuma Açık
31°C
Cumartesi Açık
33°C
Pazar Açık
37°C
Pazartesi Açık
38°C

Doç. Dr. Çakırca, Kene Tehlikesine Karşı Uyarılarda Bulundu!

Doç. Dr. Çakırca, Kene Tehlikesine Karşı Uyarılarda Bulundu!
REKLAM ALANI
04.07.2025 09:33
A+
A-

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuba Damar Çakırca, keneler yoluyla bulaşan ve ciddi sağlık riskleri taşıyan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hakkında vatandaşları bilgilendirdi.

Yaz aylarının başlamasıyla birlikte, doğayla temasın yoğunlaştığı bu dönemde Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) konusunda uyarı yapıldı. Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuba Damar Çakırca, KKKA’nın hayati tehlike oluşturabileceğine dikkat çekerek, vatandaşların gerekli önlemleri alması gerektiğini vurguladı.

KENELERDEN BULAŞIYOR
Doç. Dr. Çakırca, KKKA’nın keneler aracılığıyla bulaşan bir virüs nedeniyle ortaya çıktığını belirtti. Hastalık; ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ve baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerle kendini gösteriyor. İleri vakalarda ise iç ve dış kanamalara neden olarak ölümle sonuçlanabiliyor.

ŞANLIURFA’DA DA GÖRÜLMEYE BAŞLANDI
2002 yılında Türkiye’de ilk kez fark edilen hastalık, başlangıçta İç Anadolu, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzey bölgelerinde yaygın olarak görülüyordu. Ancak son yıllarda endemik olmayan bölgelerde, özellikle de Şanlıurfa gibi şehirlerde de KKKA vakalarının bildirilmesi dikkat çekiyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

KORUNMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT EDİN
Doç. Dr. Çakırca, vatandaşların aşağıdaki önlemlere uyması gerektiğini vurguladı:
Açık renkli ve kapalı kıyafetler tercih edin. Pantolon paçalarını çorap içine sokun veya çizme kullanın.
Hayvanlara ve kenelere çıplak elle dokunmayın. Eve döndüğünüzde vücut ve kıyafetlerinizi mutlaka kontrol edin. Kene tespit edilirse eldiven, bez veya poşet yardımıyla çıkarın. Herhangi bir belirti varsa derhal sağlık kuruluşuna başvurun.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA SEMİNER VERİLDİ
Harran Üniversitesi Hastanesi’nde görev yapan sağlık personeline yönelik bilgilendirme semineri düzenlendi. Seminerde KKKA hastalığının tanı ve tedavi süreci hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı.

ERKEN TANI HAYAT KURTARIR
Doç. Dr. Çakırca, erken tanının önemine vurgu yaparak, “Hastalıkla mücadelede en etkili yöntem, korunma tedbirlerine uymak ve belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmaktır” dedi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.