Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji bölümü Dr. Öğr. Gör. Neriman Sıla Koç, vatandaşları sıcak havalar karşı uyardı. Dr. Koç, sıvı kaybına dikkat edilmeli ve günlük 1.5-2.5 lt sıvı tüketilmesi gerektiğini vurguladı.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bölümü Dr. Öğr. Gör. Neriman Sıla Koç, son dönemde mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarına karşı vatandaşları uyardı.
Dr. Koç, yaptığı açıklamada, yaz aylarının kendini fazlasıyla hissettirdiği bu günlerde hava sıcaklıklarının sağlığı olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.
Dr. Koç, “Şanlıurfa ülkemizin en sıcak illerinden biri, iklim değişikliği ile beraber tüm dünyada olduğu gibi Şanlıurfa’da da sıcaklardan daha fazla etkileniyoruz. Özellikle bakıma muhtaç, yatağa bağımlı izlenen, sıvıya erişimi zor olan hastalarda sıvı kaybında artış ve buna bağlı böbrek yetmezliği nedeniyle hastaneye yatışların arttığını görüyoruz. Bu tip hastalara bakım veren kişilerin hastalara yeterli sıvı alımlarını arttırmaları gerekiyor” dedi
Sağlıklı bireylerin günlük 1.5-2.5 Lt. sıvı tüketmeleri gerektiğine vurgu yapan Dr. Koç, “Sağlıklı bireylerde yeterli sıvı alımı günlük 1.5-2.5 lt olması gerekirken, bu durum böbrek yetmezliği olanlar için farklı olabiliyor. İleri böbrek yetmezliği olan hastalarda böbreğin su atma kapasitesini aşan durumlarda vücutta fazla sıvı birikmesine neden olabiliyor. bu durumdan kaçınmak için Böbrek yetmezliği olan hastaların mutlaka nefrologlarına danışarak sıvı alımlarını arttırmaları gerekiyor” diye konuştu.
Dr. Koç sözlerini şöyle sürdürdü:
“Böbrek yetmezliği, Kalp yetmezliği, diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıkları olan hastalarımızın özellikle öğlen saatlerinde dışarı çıkmamalarını, terlemeyle beraber fazla sıvı kaybı olduğu durumlarda sıvı alımlarını yeterli miktarda arttırmalarını öneriyoruz. Terlemeyle beraber sadece sıvı değil sodyum ve potasyum kaybı da oluyor, bu nedenle suyun yanı sıra soda, tuzlu ayran gibi mineralli içecekler ile sıvı alımı arttırılmalı. Şapka şemsiye gibi güneşten koruyucu ürünleri mutlaka kullanmalarını, düzenli kan basıncı takibi yapmalarını, doktor kontrollerini ve ilaçlarını aksatmamalarını öneriyoruz. Aynı zamanda sıcak havalarda gıda güvenliği de önemli bir konu. Artan hava sıcaklığı bakterilerin hızlı şekilde çoğalmasına ve gıda zehirlenmelerine neden oluyor. kusma ishal ile ciddi miktarda sıvı kayıpları böbrek yetmezliğine neden olabiliyor bu şekilde takip ettiğimiz hasta sayısı çok fazla. Bu konuya da özellikle dikkat edilmesi gerekiyor”